Fler unga blir spelberoende

Fler unga drabbas av spelberoende och det är även fler som hamnar i ett djupt missbruk. Problemet tror en del ligger i att många väljer att spela på nätet, där snabba spel ständigt är tillgängliga. Andra säger att problemet ligger i den oreglerade spelbranschen.

7912672-students-looking-into-devices-at-school

Det växande intresset för spel på nätet gör att fler hamnar i spelmissbruk, skriver Piteå-Tidningen. Anledningen till att experter tror att många blir spelberoende på grund av onlinespelandet är att det finns ett enormt utbud som är tillgängligt dygnet runt. Dessutom blir vi matade med spelreklam, för hela 3 miljarder kronor förra året. Problemet skylls även på politikerna då de har tappat kontrollen över spelutbudet men låter det fortsätta expandera eftersom att spelföretagen inbringar mycket pengar till stadskassan.

Unga drabbas oftare

Experter säger att det egentligen inte har blivit så många fler som hamnat i spelberoende men att de med beroende drabbats betydligt hårdare av skuldbördor som de riskerar att ha hela livet. De drabbade blir även yngre och är i huvudsak män mellan 18 och 24 år. De tjusningar som finns med spel på nätet, är just de som gör att folk hamnar i beroende. Spel som till exempel slotmaskiner är väldigt snabba och man får direkt veta om man vunnit eller förlorat och kan spela vidare. De sajter som erbjuder dessa typer av spel och de sidor som samlar flera olika sajter, som till exempel slotsguiden.se, har dock alla kontaktuppgifter till stödlinjer för spelberoende. De stora aktörerna inom onlinespel säger dessutom att de jobbar aktivt mot spelmissbruk och att de inte håller med om att nätspelandet medför extra risker för spelarna, skriver Metro.

Hantera dina speltankar

Är det så att man är en av dem som har hamnat i spelmissbruk, kan man ta sig ur det på egen hand men man kan också få hjälp om man behöver det. Man kan försöka börja med att hantera sina tankar om spel. Ofta tänker man att det är sista gången man spelar, att man tillslut kommer att vinna och att om man förlorar flera gånger ökar chanserna att vinna. Man bör tänka efter om dessa tankar verkligen stämmer överrens med verkligheten och påminna sig själv om vad sin erfarenhet säger. Läs mer.