Spelutredning för dyr

Det nyaste när det kommer till det svenska spelmonopolet är att det får vara kvar för tillfället utan att utredas. Regeringen anser sig nämligen inte ha råd att utreda någon spellicens när de styr med alliansens budget. Man satsar nu istället på ett mer omfattande främjandeförbud.

Vi har tidigare skrivit om att det svenska spelmonopolet blivit väldigt kritiserat och att EU-kommissionen till och med dragit Sverige inför Europa-domstolen eftersom man inte gjort något åt det och det går emot Eus bestämmelser. Precis när EU meddelande att de tänkte stämma Sverige blev det liv och det lovades till höger och vänster att något skulle göras åt den svenska spelsituationen. Men nu låter det återigen som att man lägger det hela på hyllan.

Har inte råd med utredning4426865-sveriges-riksdag

Nu går nämligen regeringen ut och säger att de inte har råd med en utredning om ett eventuellt licenssystem för spelbolagen. Det började som sagt med att man snabbt inledde ett arbete med att ta fram direktiv till en utredning när EU-kommissonen pressade på. Men den utredningen tillsattes inte eftersom regeringen inte anser sig ha råd när de i höstas fick reda på att de skulle använda alliansens budget. Civilministern säger dock att man ska ta tag i frågan när det är möjligt budgetmässigt.

Satsar nu på främjandeförbud

När pengarna inte finns riktar regeringen istället sitt fokus mot tidningarnas spelannonser. För att hitta vägar att komma åt odds och annonser från utländska spelbolag har den förra regeringen tillsatt en utredning och den utredningen lämnade sitt förslag i våras. Utredningen förslog att lotterilagen skulle ändras så att den omfattar allt främjande av deltagande i spel för pengar som inte har stöd av lotterilagen. Det här förslaget stod Tidningsutgivarna väldigt kritiska mot eftersom de anser att det innebär ett totalstopp för spelannonser i de svenska medierna. Ett totalstopp skulle medföra att man tappar annonsintäkter på hela två till tre miljarder kronor per år. Läs mer.