Svenska spelmarknaden i närbild

Vi skriver om eventuellt licenssystem vad gäller spelaktörer på spelmarknaden, som utretts under flera år på en statlig nivå. Vi skriver även om hur Sveriges spellagstiftning inte är tillräckligt reglerad enligt vissa, samt om hur EU-kommissionen stämt Sverige vad gäller vadhållning på nätet och poker på nätet. Kontentan är att man ska spela med förnuft och att ständig ”otur” snarare visar på ett spelberoende än en anledning till att prova igen, och igen.

bingo3 I dag, som vilken annan dag som helst – är en bra dag för spel och skoj. Som onlinespel på http://casinobonus24.se/ till exempel. Men det gäller att spela med sunt förnuft och disciplin. Enligt en artikel i Dagens Nyheter kan vi nämligen läsa om hur många svenskar inte kan detta och hur det då blir ett problem. Samtidigt verkar det vara så att riskfyllt spelbeteende är förknippat med skam, något som det inte borde givetvis. Också inser de flesta inte att de faktiskt har problem, de tror bara att de har otur.

Den svenska spellagstiftningen är uppbyggd för att skapa en sund och trygg spelmarknad med krav på kontroll och minskade risker. Just nu pratas det mycket om en spelreglering för att ge högre konsumentskydd åt de som spelar. Regleringen förutspås vara ett licenssystem som gör att skadeverkningar begränsas och ansvar hos aktörer tydligare finns. Reformen har varit på gång under en längre tid men har utretts noggrant innan beslut. Samtidigt har även forskning pågått för att få reda på om det finns bättre metoder att fånga upp svenskarnas spelberoende med.jackpot

I Svenska Dagbladet kan vi läsa om hur EU-kommissionen tidigare stämde Sverige inför själva EU-domstolen, med riktning mot våra regler eller icke-regler när det kommer till vadhållning och poker på nätet. Det är vidare näringsministern i Sverige som är ansvarig för Svenska spel, men samarbete krävs och många intressenter finns i denna fråga, samt mycket pengar – både att tjäna och förlora.

Svenska spel till salu i framtiden?

I Expressen kan vi vidare läsa om hur staten kanske i framtiden kommer att sälja Svenska spel. I och med spelutredningen som regeringen tillsatte uppkom nämligen frågor om huruvida staten ska fortsätta att äga spelbolaget. I Dagens Industri är Svenska spel ett av statens många bolag som drar in mest pengar till statskassan. Bara för år 2014 om man ser till räkenskapsåret – lämnade spelbolaget hela 4,8 miljarder i utdelning. I ett licenssystem med en spelmarknad som kännetecknas av konkurrens, mellan jämbördiga aktörer, kan man vidare överväga om det är just staten som ska äga och styra spelbolag, även om tanken är att värna om spelare och samtidigt samla in massor av pengar till statskassan. Svenska spels ordförande är Anitra Steen och säger själv att en licensmarknad gör det svårt att se staten som aktör och ägare med tanke på konkurrensfrågan.

Här kommer vidare lite spelstatistik från Lotteriinspektionen:

  • 46,8 miljarder kronor bruttoomsättning för den reglerade svenska spelmarknaden.
  • 3,2 miljarder kronor omsatte utländska spelanordnare i Sverige.
  • 6,6 miljarder kronor gick till staten från spel och lotterier.
  • 2 650 kronor i genomsnittlig spelade varje svensk över 18 år bort.
  • 48 procent av marknaden har Svenska Spel.
  • 6,3 miljarder omsatte internetspel.
  • 1,9 miljoner spelare är registrerade hos Svenska Spel, registreringen infördes i år.
  • 0,59 procent var tillväxten på den reglerade svenska spelmarknaden under 2009-2013.
  • 237 miljoner kronor är den största vinsten någon fått i Sverige hittills. Det var sju rätt på Lotto och 2 på Joker.